Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Dynia piżmowa zapiekana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dynia piżmowa pochodzi z Ameryki Środkowej, w Polsce rzadko uprawiana, szkoda bo bardzo smaczna ona jest, zjadana z zapałem nawet przez dzieci i niejadków dyniowych.

Dynia piżmowa zapiekana Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dynia piżmowa zapiekana

 

  • 1,6 kg dyni piżmowej
  • pół cebuli
  • 170 - 225 g sera niebieskiego (albo feta, mozzarella lub inny, u mnie Philadelphia)
  • 200 g pieczarek brązowych
  • 3 - 4 łyżki oleju lub oliwy
  • ½ szklanki bułki tartej + oregano + bazylia
  • 1 łyżeczka tymianku (u mnie przyprawy włoskiej)
  • świeżo mielony pieprz czarny i sól do smaku
  • opcjonalnie trochę mielonej mozzarelli do posypania na wierzchu

Sposób przygotowania:

Dynia piżmowa zapiekana
Dynię przekroić na pół wzdłuż, oczyścić z nasion, obrać i pokroić w kostkę - skórka jest jadalna więc nie potrzeba obierać grubo. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, ser również pokroić w kostkę lub rozkruszyć. Pieczarki oczyścić i pokroić na pół lub mniejsze kawałki w zależności od wielkości. Bułkę tartą zmieszać z oregano i bazylią (po ok. 1 łyżeczce). Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski plus tymianek (u mnie przyprawa włoska; zamiast tymianku suszonego można użyć 1 łyżkę posiekanego tymianku świeżego) oraz pieprz i sól i wymieszać razem. Przełożyć do blachy do pieczenia, opcjonalnie posypać startą mozzarellą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220℃ na 35 do 40 minut. Dobrze jest przykryć luźno folią aluminiową i odkryć na ostatnie ok. 15 minut pieczenia, sprawdzić czy dynia jest upieczona wystarczająco, jeśli nie to dopiec kilka minut dłużej do swojego gustu. Podać jako danie bezmięsne lub do mięsa, z makaronem lub ryżem, można też zmieszać z ugotowanym ryżem - dynia tak przygotowana jest daniem uniwersalnym; dodatki dowolne, np. szparagi.
Dynia piżmowa zapiekana
Dynię przekroić na pół wzdłuż, oczyścić z nasion, obrać i pokroić w kostkę
Dynia piżmowa zapiekana
Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski i wymieszać
Dynia piżmowa zapiekana
Przełożyć do blachy do pieczenia, opcjonalnie posypać startą mozzarellą i do piekarnika na ok. 40 minut