Sposób przygotowania:
Dynia piżmowa zapiekana
Dynię przekroić na pół wzdłuż, oczyścić z nasion, obrać i pokroić w kostkę - skórka jest jadalna więc nie potrzeba obierać grubo. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, ser również pokroić w kostkę lub rozkruszyć. Pieczarki oczyścić i pokroić na pół lub mniejsze kawałki w zależności od wielkości. Bułkę tartą zmieszać z oregano i bazylią (po ok. 1 łyżeczce). Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski plus tymianek (u mnie przyprawa włoska; zamiast tymianku suszonego można użyć 1 łyżkę posiekanego tymianku świeżego) oraz pieprz i sól i wymieszać razem. Przełożyć do blachy do pieczenia, opcjonalnie posypać startą mozzarellą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220℃ na 35 do 40 minut. Dobrze jest przykryć luźno folią aluminiową i odkryć na ostatnie ok. 15 minut pieczenia, sprawdzić czy dynia jest upieczona wystarczająco, jeśli nie to dopiec kilka minut dłużej do swojego gustu. Podać jako danie bezmięsne lub do mięsa, z makaronem lub ryżem, można też zmieszać z ugotowanym ryżem - dynia tak przygotowana jest daniem uniwersalnym; dodatki dowolne, np. szparagi.