jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Dyniowa jaglanka z karmelizowanymi śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dyniowa kasza jaglana w połączeniu z orzeźwiającym sosem śliwkowym to pomysł na pyszne śniadanie. Polecam również na deser.

Dyniowa jaglanka z karmelizowanymi śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowa jaglanka z karmelizowanymi śliwkami

KASZA

ŚLIWKI

Sposób przygotowania:

Dyniowa jaglanka z karmelizowanymi śliwkami

ETAP 1

Dyniowa jaglanka z karmelizowanymi śliwkami
dynię obieramy

KASZA: Dynię obieramy i kroimy w kostkę.

ETAP 2

Dyniowa jaglanka z karmelizowanymi śliwkami
dynię gotujemy do miękkości w mleku

Mleko podgrzewamy. Do ciepłego dodajemy dynię. Gotujemy je do momentu jak dynia będzie miękka.

ETAP 3

Dyniowa jaglanka z karmelizowanymi śliwkami
miksujemy dynię z mlekiem

Następnie całość miksujemy i ponownie stawiamy na ogniu.

ETAP 4

Dyniowa jaglanka z karmelizowanymi śliwkami
na mleku gotujemy kaszę jaglana

Do otrzymanego dyniowego mleka wsypujemy kaszę jaglaną (wcześniej przelaną gotującą wodą i odcedzoną). Całość gotujemy do momentu jak kasza wchłonie mleko i stanie się miękka.
Między czasie przygotowujemy sos śliwkowy.

ETAP 5

Dyniowa jaglanka z karmelizowanymi śliwkami
przygotowujemy karmelizowane śliwki

KARMELIZOWANE ŚLIWKI:
Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy na połowę lub ćwiartki i usuwamy z nich pestki. Masło rozpuszczamy na patelni. Do rozpuszczonego dodajemy miód oraz śliwki. Całość podgrzewamy około 5- 8 minut.
Gotowy sos śliwkowy doprawiamy do smaku cynamonem.

Ugotowaną kaszę przekładamy do pucharków. Na wierzch wykładamy śliwkowy sos. Całość dekorujemy listkami mięty i podajemy.