Sposób przygotowania:
Dyniowa jaglanka z karmelizowanymi śliwkamiETAP 1
KASZA: Dynię obieramy i kroimy w kostkę.
ETAP 2
Mleko podgrzewamy. Do ciepłego dodajemy dynię. Gotujemy je do momentu jak dynia będzie miękka.
ETAP 3
Następnie całość miksujemy i ponownie stawiamy na ogniu.
ETAP 4
Do otrzymanego dyniowego mleka wsypujemy kaszę jaglaną (wcześniej przelaną gotującą wodą i odcedzoną). Całość gotujemy do momentu jak kasza wchłonie mleko i stanie się miękka.
Między czasie przygotowujemy sos śliwkowy.
ETAP 5
KARMELIZOWANE ŚLIWKI:
Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy na połowę lub ćwiartki i usuwamy z nich pestki. Masło rozpuszczamy na patelni. Do rozpuszczonego dodajemy miód oraz śliwki. Całość podgrzewamy około 5- 8 minut.
Gotowy sos śliwkowy doprawiamy do smaku cynamonem.
Ugotowaną kaszę przekładamy do pucharków. Na wierzch wykładamy śliwkowy sos. Całość dekorujemy listkami mięty i podajemy.