Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Dyniowa karpatka

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Smaczna karpatka jako jesienny deserek może mieć w swym kremie nutę dyni. Rodzinka była zachwycona tym połączeniem.

Dyniowa karpatka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowa karpatka

 

  • ciasto:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka wody
  • 130g margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • krem:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 400 ml mleka
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 ml pure z dyni

 

  • Dodatkowo:
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Dyniowa karpatka
Do garnka wlewamy wodę dodajemy i dodajemy margarynę - zagotowujemy, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. studzimy. Kolejno pojedynczo wbijamy jajka i miksujemy. Z powstałego ciasta pieczemy dwa spody prostokątne. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniki przez około 25-30 minut. Przygotowujemy krem. Na mleku gotujemy budyń. Studzimy go. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy zimny budyń i miksujemy. Na koniec dodajemy pure z dyni - miksujemy. Na jeden spód karpatkowy wykładamy masę i przykrywamy kolejnym spodem. Wkładamy do lodówki na minimy 3-4 godziny. podajemy dekorując cukrem pudrem.
Dyniowa karpatka
Etap 1 z podanych składników przygotowujemy ciasto na karpatkę
Dyniowa karpatka
Etap 2 pieczemy dwa spody karpatkowe prostokątne
Dyniowa karpatka
Etap 3 masło miksujemy z cukrem pudrem i dodajemy zimny budyń
Dyniowa karpatka
Etap 4 do masy dodajemy pure z dyni i miksujemy