BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Jabłka zapiekane z nutką cynamonową

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dzisiaj zaskoczyłam moją rodzinkę pysznymi jabłka, zapiekanymi w piekarniku. Jabłka nadziane na bogato, a dodatkowo podane z pyszną świeżo ubita śmietaną z nutką cynamonu.

Jabłka zapiekane z nutką cynamonową Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Jabłka zapiekane z nutką cynamonową

 

Sposób przygotowania:

Jabłka zapiekane z nutką cynamonową
Nadzienie;

Rodzynki wymieszać z posiekanymi orzechami, miodem, mielonym imbirem oraz roztopionym masłem.

Jabłka umyć, osuszyć ściąć od ogonka plasterek i wydrążyć gniazda nasienne.

Jabłka napełniać przygotowanym nadzieniem, przykryć odciętym plasterkiem, owinąć w folię aluminiową.

Owoce ułożyć na blasze, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 25 - 30 minut.

Śmietanę 30 % ubić z cukrem pudrem oraz z cynamonem i podawać osobno do gorących jabłek.
Jabłka zapiekane z nutką cynamonową
Bakalie wymieszać z imbirem,miodem oraz roztopionym masłem
Jabłka zapiekane z nutką cynamonową
Jabłka umyć,osuszyć odciąć plasterek od strony ogonka
Jabłka zapiekane z nutką cynamonową
Jabłka napełnić przygotowanym nadzieniem ,zakryć plasterkiem i owinąć w folię aluminiową
Jabłka zapiekane z nutką cynamonową
Przygotowane owinięte jabłka ułożyć na blasze ,włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec 25 -30 minut
Jabłka zapiekane z nutką cynamonową
Schłodzoną kremówkę 30 % ubić z cukrem i cynamonem
Jabłka zapiekane z nutką cynamonową
Po upieczeniu jabłka wyjąć z foli
Jabłka zapiekane z nutką cynamonową
Ułożyć na talerzykach podawać z ubitą śmietaną