Sposób przygotowania:
Dyniowa z ryżem i kokosowa nutą
Na jednej łyżce tłuszczu kokosowegoszklimy pokrojoną drobno cebulę. Dodajemy pokrojony drobno czosnek i pokrojoną w kostkę dynię. Przesmażamy wszystko przez kilka minut po czym dolewamy bulion, dodajemy przyprawy (kurkumę i te po szczypcie) - gotujemy do miękkości (około 10 min.). Gdy dynia będzie miękka miksujemy wszystko blenderem lub przecieramy przez sito. Doprawiamy zupę solą, sokiem z limonki (powinna być lekko kwaśna) i cukrem brązowym (powinna być lekko słodka) orazchilli i pieprzem białym. Dodajemy tyle przypraw pikantnych ile lubimy. W rondlu rozgrzewamy pozostały tłuszcz kokosowy, wsypujemy wiórki, lekko je prażymy po czym od razu dodajemy ryż. Przesmażamy go z kokosem przez chwilę by był gorący. Podajemy zupę od razu z dodatkiem ryżu oprószonego odrobina chilli.