jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Dyniowa z ryżem i kokosowa nutą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zupa z dyni w wersji wegańskiej, bardzo aromatyczna i lekko pikantna podana z z kokosowym ryżem na pewno zasmakuje wszystkim zakochanym w kokosowych smakach.

Dyniowa z ryżem i kokosowa nutą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dyniowa z ryżem i kokosowa nutą

 

  • 1,5 kg miąższu dyni
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sok z limonki i cukier brązowy do smaku
  • 2 łyżka tłuszczu kokosowego Extra
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta zmielonych goździków, kardamonu, cynamonu i gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz biały, chilli do smaku
  • 100 g tajskiego ryżu jaśminowego (lub innego) ugotowanego uprzednio
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • ostra papryka w proszku do posypania

 

 

Sposób przygotowania:

Dyniowa z ryżem i kokosowa nutą
Na jednej łyżce tłuszczu kokosowegoszklimy pokrojoną drobno cebulę. Dodajemy pokrojony drobno czosnek i pokrojoną w kostkę dynię. Przesmażamy wszystko przez kilka minut po czym dolewamy bulion, dodajemy przyprawy (kurkumę i te po szczypcie) - gotujemy do miękkości (około 10 min.). Gdy dynia będzie miękka miksujemy wszystko blenderem lub przecieramy przez sito. Doprawiamy zupę solą, sokiem z limonki (powinna być lekko kwaśna) i cukrem brązowym (powinna być lekko słodka) orazchilli i pieprzem białym. Dodajemy tyle przypraw pikantnych ile lubimy. W rondlu rozgrzewamy pozostały tłuszcz kokosowy, wsypujemy wiórki, lekko je prażymy po czym od razu dodajemy ryż. Przesmażamy go z kokosem przez chwilę by był gorący. Podajemy zupę od razu z dodatkiem ryżu oprószonego odrobina chilli.
Dyniowa z ryżem i kokosowa nutą
Etap 1Doprawiamy zupę solą, sokiem z limonki (powinna być lekko kwaśna) i cukrem brązowym (powinna być lekko słodka) oraz chilli i pieprzem białym. Dodajemy tyle przypraw pikantnych ile lubimy.
Dyniowa z ryżem i kokosowa nutą
Etap 2W rondlu rozgrzewamy pozostały tłuszcz kokosowy, wsypujemy wiórki, lekko je prażymy po czym od razu dodajemy ryż. Przesmażamy go z kokosem przez chwilę by był gorący.

Tagi:

ryż dynia