Sposób przygotowania:
Krem dyniowo-kokosowy
Cebulę i kawałek pora obrać, pokroić (nie musi być drobno, bo zupa będzie miksowana), zeszklić na maśle klarowanym. Ziemniaki i marchew obrać, umyć i pokroić w kostkę. Seler naciowy umyć, odciąć końce i pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa wrzucić do garnka, zalać wodą. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować kilkanaście minut (w zależności od wielkości kawałków warzyw), aż warzywa będą prawie miękkie.
Dodać dynię startą lub pokrojoną, gotować ok 5 minut. Wyłowić liść i ziele, dodać sól, pieprz, kmin, kurkumę i świeżo tartej gałki wg gustu. wrzucić mleczko kokosowe i zmiksować zupę na krem. Zagotować.
Zdjąć z ognia i rozlać do miseczek, posypać grubo mielonym pieprzem i podawać.
Dodać dynię startą lub pokrojoną, gotować ok 5 minut. Wyłowić liść i ziele, dodać sól, pieprz, kmin, kurkumę i świeżo tartej gałki wg gustu. wrzucić mleczko kokosowe i zmiksować zupę na krem. Zagotować.
Zdjąć z ognia i rozlać do miseczek, posypać grubo mielonym pieprzem i podawać.