Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Majonezowe drożdżówki z cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pulchniutkie, ciepłe drożdżóweczki z brązowym cukrem i cynamonem. W sam raz do popołudniowej kawki:)

Majonezowe drożdżówki z cynamonem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Majonezowe drożdżówki z cynamonem

 

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2/3 szklanki białego cukru
  • 4,5 szklanki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 200 g majonezu
  • 2 łyżki cynamonu
  • 3 łyżki brązowego cukru

 

Sposób przygotowania:

Majonezowe drożdżówki z cynamonem
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru,odstawić na kilka minut.Mąkę wymieszać z solą i białym cukrem. Dodać do tego jajka, rozczyn drożdżowy i majonez. Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskęz ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto ładnie wyrośnie, rozciągnąć je w duży prostokąt, posypać cynamonem i brązowym cukrem. Zwinąć w ścisłą roladę, kroić w plastry o grubości ok. 3 cm. Układać je na natłuszczonej i posypanej mąką blasze. Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Jeszcze ciepłe upieczone drożdżówki polukrować.
Majonezowe drożdżówki z cynamonem
Drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku z łyżeczką cukru.
Majonezowe drożdżówki z cynamonem
Jajka rozczyn drożdżowy i majonez dodane do sypkich składników.
Majonezowe drożdżówki z cynamonem
Wyrośnięte ciasto rozciągnięte w prostokąt posypane brązowym cukrem i cynamonem.
Majonezowe drożdżówki z cynamonem
Ciasto zwinięte w roladę krojone plastry i ułożone na blasze.

Tagi:

jajko jajka