Sposób przygotowania:
Drożdżówka z cynamonem i..
To ciasto robię jak ostatni leń, a mianowicie. Do ciepłego mleka wbijam jajka, daję słodkie, drożdże łyżkę lub dwie mąki i czekam aż się ruszy. Wtedy dodaję jeszcze olej, mieszam i wylewam do 3/4 mąki. Wyrabiam drewnianą łyżką, stopniowo dosypują mąki. Jak już jest w miarę połączone wyrabiam ręką, a gdy ta jest już czysta tzn ciasto nie brudzi, to znak że można je zostawić w spokoju niech sobie rośnie. A my sobie obieramy jabłka, kroimy w kostkę i lekko przesmażamy na suchej patelni, jak zaczną się rozlatywać dajemy miód i cynamon. Tego drugiego nigdy nie żałuję. Wyrośnięte ciasto przekładam na blat i wałkuję, a następnie dzielę na dwa równe placki. Każdy smaruję jabłkami i ciasno zwijam. Wkładam do blaszki wyłożonej papierem łączeniem do dołu. Jeszcze chwila pod ściereczką niech podrośnie, a w tym czasie robimy kruszonkę. Tu też się nie przemęczam...wszystkie składniki wrzucam do malaksera i ten za mnie wyrabia. Wyrośnięte blaszki smaruję mlekiem i posypuję kruszonką. Pieczemy 50 min w 170 stopniach.