SUPERPRZEPIS

Dyniowe bułeczki z truskawkami

  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Dyniowe bułeczki z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Puszyste, wilgotne dzięki dodatkowi dyni, w pięknym kolorze! Ze słodkimi truskawkami i kruszonką, polecam! Warto było schować troszkę dyni ;)

Składniki:

Dyniowe bułeczki z truskawkami

Ciasto:

Kruszonka:

oraz

Sposób przygotowania:

Dyniowe bułeczki z truskawkami
W kubku zrobić rozczyn: drożdże i łyżkę cukru rozpuścić w mleku. Odstawić. Do misy robota wrzucić puree z dyni, dodać resztę cukru, wbić jajka. Wlać rozczyn, rozpuszczone masło. Wsypać mąkę i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić na około 90 minut do wyrośnięcia.

W międzyczasie przygotować kruszonkę: składniki zmiksować w rozdrabniaczu.

Truskawki: umyć, osuszyć, usunąć szypułki, owoce pokroić w plastry.

Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, krótko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt. Owoce ułożyć na środku, wzdłuż ciasta. Zwinąć ciasto w rulon. Pokroić nożem lub nitką na kawałki. Bułeczki ułożyć na blasze wyścielonej papierem, lekko spłaszczyć. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

Po tym czasie bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut. Wystudzić na kratce. 
Dyniowe bułeczki z truskawkami
do misy robota wrzucić cukier, jajka, puree, mąkę i rozczyn
Dyniowe bułeczki z truskawkami
wyrośnięte ciasto należy wyjąć na stolnicę i zagnieść
Dyniowe bułeczki z truskawkami
ciasto rozwałkować, ułożyć plastry truskawek
Dyniowe bułeczki z truskawkami
roladę pociąć w kawałki i ułożyć bułeczki na blasze