Sposób przygotowania:
Dyniowe bułeczki z powidłami
Drożdże rozetrzyj z odrobiną cukru i ciepłym mlekiem po czym odstaw na chwilę. Do miski wsyp połowę przesianej mąki, dodaj wyrośnięty zaczyn, jajko, skórkę pomarańczową, cukier, przetartą upieczoną dynie i płynne masło, całość delikatnie zarób.
Kiedy ciasto ładnie się połączy przełóż je na stolnice i wyrabiaj przez 20 minut stale podsypując pozostałą mąką.
Kiedy ciasto ładnie się połączy przełóż je na stolnice i wyrabiaj przez 20 minut stale podsypując pozostałą mąką.
Etap:2
Wyrobione i elastyczne ciasto podziel na równe porcje. Z każdej porcji rozwałkuj okrągły placek na którego środku umieść porcję powideł.
Etap:3
Cztery przeciwne krańce ciasta zawiń do środka lekko dociskając je tak żeby się skleiły.
Etap:4
Cztery przeciwległe rogi zagnij do środka tak aby powstał kształty jak na zdjęciu poniżej. Całość dokładnie sklej tak aby bułeczki nie rozpadły się podczas pieczenia.
Etap:5
Gotową bułeczkę luźno zwiąż sznurkiem tak aby wchodził między zagięcia powstałe w cieście. Piecz 25min w 170stop.
Beatris
szynszyla
2milutka
bajtek
Hrabina w kuchni
misia5
Genialny pomysł i super wykonanie.
Jagodowa
Kniejson
Użyłem gruszkowych szypułek:)
Ostra
demisec