SUPERPRZEPIS

Dyniowe bułeczki z powidłami

  • 10
  • Kniejson
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Dyniowe bułeczki z powidłami

Słodkie bułeczki dyniowe z powidłami o zaskakującym kształcie mini dyń. Idealnie smakują z ciepłym mlekiem na śniadanie.

Składniki:

Dyniowe bułeczki z powidłami

 

Sposób przygotowania:

Dyniowe bułeczki z powidłami
Drożdże rozetrzyj z odrobiną cukru i ciepłym mlekiem po czym odstaw na chwilę. Do miski wsyp połowę przesianej mąki, dodaj wyrośnięty zaczyn, jajko, skórkę pomarańczową, cukier, przetartą upieczoną dynie i płynne masło, całość delikatnie zarób.

Kiedy ciasto ładnie się połączy przełóż je na stolnice i wyrabiaj przez 20 minut stale podsypując pozostałą mąką.

Etap:2

Dyniowe bułeczki z powidłami
Na rozwałkowany placek z ciasta wyłóż powidła.

Wyrobione i elastyczne ciasto podziel na równe porcje. Z każdej porcji rozwałkuj okrągły placek na którego środku umieść porcję powideł.

Etap:3

Dyniowe bułeczki z powidłami
Krawędzie ciasta zawiń tworząc kształt widoczny na zdjęciu.

Cztery przeciwne krańce ciasta zawiń do środka lekko dociskając je tak żeby się skleiły.

Etap:4

Dyniowe bułeczki z powidłami
Postępuj zgodnie ze wskazówkami powyżej:-)

Cztery przeciwległe rogi zagnij do środka tak aby powstał kształty jak na zdjęciu poniżej. Całość dokładnie sklej tak aby bułeczki nie rozpadły się podczas pieczenia.

Etap:5

Dyniowe bułeczki z powidłami
Gotowe bułeczki piecz 25 minut w 170 stopniach.

Gotową bułeczkę luźno zwiąż sznurkiem tak aby wchodził między zagięcia powstałe w cieście. Piecz 25min w 170stop.