jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Dyniowe buźki.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Te bardzo smaczne i szybkie dyniowe muffiny z żurawiną i imbirem .

Dyniowe buźki. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowe buźki.

 

  • 1 jajo
  • 2 łyżki gęstej śmietanki
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka startego miąższu dyni
  • 1 szklanka startego kwaśnego jabłka
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka drobno startego imbiru
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • ok. 2 szklanek mąki pszennej
  • czekolada biała i deserowa (1/2) do dekoracji
  • 1 łyżka soku pomarańczowego

 

 

 

Sposób przygotowania:

Dyniowe buźki.
Łączymy wszystkie mokre składniki czyli jajo, śmietankę, olej, starte jabłko, dynię oraz imbir. Dodajemy cukier i żurawinę-mieszamy. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę, proszek i sodę. Mieszamy składnikimokre z suchymi, nakładamy masę do silikonowych foremek muffinkowych. Pieczemy około 25 minut w temp. 180 st.C Topimy czekoladę białą i deserową w oddzielnych miseczkach. Do białej dodajemy soku z kwaśnej pomarańczy lub cytryny - mieszamy. Po ostudzeniu babeczek smarujemy boki białą czekoladą, a ciemną przy pomocy dekoratora zaznaczamy dyniowe buźki.
Dyniowe buźki.
Łączymy wszystkie mokre składniki czyli jajo, śmietankę, olej, starte jabłko, dynię oraz imbir.
Dyniowe buźki.
Nakładamy masę do silikonowych foremek muffinkowych.
Dyniowe buźki.
Pieczemy około 25 minut w temp. 180 st.C
Dyniowe buźki.
Czekoladą ciemną przy pomocy dekoratora zaznaczamy dyniowe buźki.