SUPERPRZEPIS

Dyniowe pączki

  • 1
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Dyniowe pączki Więcej zdjęć (2)

Jak karnawał to karnawał u mnie z tej okazji była dyniowa wariacja na temat zwykłych pączków, polecam bo mają ciekawy smak.

Składniki:

Dyniowe pączki

ciasto:

  • 3 szklanki i 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 30 gram drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka musu z dyni
  • 1 jajka
  • 1 żółtko
  • 40 gram masła

dodatkowo:

  • około 1/4 puszki masy kajmakowej
  • 1-2 łyżki naparu z kawy
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Dyniowe pączki

ETAP 1:

Dyniowe pączki
Małe kuleczki z ciasta przykryć i pozwoilć im urosnąć.

Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na kilka minut.

Masło stopić i przestudzić, jajka wymieszać z musem dyniowym, mąkę przesiać do miski, wymieszać z przyprawami, wlać mleko z drożdżami, spirytus oraz dodać mus dyniowy, wymieszać, a na koniec dodać przestudzony tłuszcz.

Zagnieść ciasto( ja to robię przy pomocy robota) i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia, następnie wyjąć ciasto na podsypana mąką stolnicę i rozciągnąć na grubość około 1,5 cm, szklanką wyciąć krążki, uformować z nich pączki i odstawić do ponownego wyrośnięcia.

ETAP 2:

Dyniowe pączki
Przy pomocy rękawa foliowego nadziać pączki.

W garnku rozgrzać olej i kolejno usmażyć na złoty kolor wszystkie pączki.

Moja masa kajmakowa była bardzo gęsta więc dodałam do niej 2 łyżki naparu z kawy po wymieszaniu masę przełożyć do worka cukierniczego z cienka końcówką i nadziać nią pączki jak jeszcze są ciepłe na koniec posypać je cukrem pudrem.