Sposób przygotowania:
Dyniowe pączkiETAP 1:
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na kilka minut.
Masło stopić i przestudzić, jajka wymieszać z musem dyniowym, mąkę przesiać do miski, wymieszać z przyprawami, wlać mleko z drożdżami, spirytus oraz dodać mus dyniowy, wymieszać, a na koniec dodać przestudzony tłuszcz.
Zagnieść ciasto( ja to robię przy pomocy robota) i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia, następnie wyjąć ciasto na podsypana mąką stolnicę i rozciągnąć na grubość około 1,5 cm, szklanką wyciąć krążki, uformować z nich pączki i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
ETAP 2:
W garnku rozgrzać olej i kolejno usmażyć na złoty kolor wszystkie pączki.
Moja masa kajmakowa była bardzo gęsta więc dodałam do niej 2 łyżki naparu z kawy po wymieszaniu masę przełożyć do worka cukierniczego z cienka końcówką i nadziać nią pączki jak jeszcze są ciepłe na koniec posypać je cukrem pudrem.
SylaUla