Sposób przygotowania:
Dyniowe, pieczone pączkiETAP 1
Połowę mleka podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże oraz 1 łyżkę cukru i mąki. Dokładnie wymieszane składniki rozczynu pozostawiamy do podrośnięcia.
Między czasie topimy masło i pozostawiamy go do przestygnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostałe mleko, cukier, dynię oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę.
ETAP 2
Pod koniec dodajemy tłuszcz. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Jeśli jest zbyt gęste dodajemy dodatkowo mleko ( Ilość dodanego mleka zależy od gęstości dyni.). Jeśli natomiast jest rzadkawe dodajemy mąkę. Gotowe przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
ETAP 3
Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Wałkujemy je grubość około 1,5 cm. Za pomocą obręczy lub szklanki wycinamy koła. W każdym za pomocą kieliszka wycinamy mniejsze.
ETAP 4
Tak przygotowane porcje ciasta przekładamy na blaszkę i pozostawiamy je na około 15 minut, by podrosło. Wyrośnięte wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pączki pieczemy około 15-20 minut do zrumienienia w 180°C. Po wyjęciu, jeszcze ciepłe wykańczamy cynamonowym cukrem.
ETAP 5
WYKOŃCZENIE: W miseczce łączymy cynamon z cukrem. Masło rozpuszczamy. Upieczone, jeszcze letnie bułeczki smarujemy pędzelkiem po wierzchu rozpuszczonym masłem. Następnie dość obficie posypujemy cynamonowym cukrem. Całość odstawiamy do ostygnięcia.
SylaUla
msewka
Jako że staram się nie jeść kalorycznie to była to jakaś alternatywa dla mnie.
Reszta rozdana studentce do Wrocławia i rodzicom.Dziękuję za super przepis.
A na marginesie dodam,że w moim piekarniku piekłam ok.13 minut i były akurat.Pewnie lepiej grzeje.
jaga85
jaga85
msewka napisał(a):
misia5