SUPERPRZEPIS

Dyniowe, pieczone pączki

  • 5
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 4/5 głosów: 23
Dyniowe, pieczone pączki Więcej zdjęć (4)

Takie pączki to „rarytas” :). Nie tylko mają mniej kalorii od tradycyjnych, ale też wzbogacone są o pyszne i zdrowe warzywo, czyli dynię.

Składniki:

Dyniowe, pieczone pączki

CIASTO:

WYKOŃCZENIE:

  • ¼-1/3 kostki masła,
  • 2-3 łyżki cukru kryształu,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Dyniowe, pieczone pączki

ETAP 1

Dyniowe, pieczone pączki
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta

Połowę mleka podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże oraz 1 łyżkę cukru i mąki. Dokładnie wymieszane składniki rozczynu pozostawiamy do podrośnięcia.
Między czasie topimy masło i pozostawiamy go do przestygnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostałe mleko, cukier, dynię oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę.

ETAP 2

Dyniowe, pieczone pączki
Ciasto pozostawiamy na około 1 godzinę by podrosło

Pod koniec dodajemy tłuszcz. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Jeśli jest zbyt gęste dodajemy dodatkowo mleko ( Ilość dodanego mleka zależy od gęstości dyni.). Jeśli natomiast jest rzadkawe dodajemy mąkę. Gotowe przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

ETAP 3

Dyniowe, pieczone pączki
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy koła

Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Wałkujemy je grubość około 1,5 cm. Za pomocą obręczy lub szklanki wycinamy koła. W każdym za pomocą kieliszka wycinamy mniejsze.

ETAP 4

Dyniowe, pieczone pączki
Przed pieczeniem pączki pozostawiamy do wyrośnięcia

Tak przygotowane porcje ciasta przekładamy na blaszkę i pozostawiamy je na około 15 minut, by podrosło. Wyrośnięte wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pączki pieczemy około 15-20 minut do zrumienienia w 180°C. Po wyjęciu, jeszcze ciepłe wykańczamy cynamonowym cukrem.

ETAP 5

Dyniowe, pieczone pączki
Posmarowane maśłem i oprószane cukrem pozostawiamy do ostygnięcia

WYKOŃCZENIE: W miseczce łączymy cynamon z cukrem. Masło rozpuszczamy. Upieczone, jeszcze letnie bułeczki smarujemy pędzelkiem po wierzchu rozpuszczonym masłem. Następnie dość obficie posypujemy cynamonowym cukrem. Całość odstawiamy do ostygnięcia.