jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pierogi z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Gdy tylko mam więcej czasu przygotowuje pierogi, najczęściej w ramach obiadu. Nadzienie jabłkowe to jedno z moich ulubionych .

Pierogi z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z jabłkami

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 żółtko,
  • Około ¾ szklanki gorącej wody,
  • Szczypta soli,
  • 1,5 łyżki oleju
  • Nadzienie:
  • Około 5-6 jabłek,
  • 1 łyżka cukru,
  • Sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • 1/3-0,5 łyżeczki cynamonu,
  • Dodatkowo do podania:
  • ¼ kostki masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • Melisa do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z jabłkami
Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy wgłębienie. Dodajemy żółtko , sól oraz olej. Zagniatamy ciasto dodając wodę. Cisto powinno być elastyczne . Tak przygotowane cienko wałkujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy koła. Na każdy krążek wykładamy przygotowane wcześniej jabłkowe nadzienie. Sklejamy pierożki. Gotowe gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Pierogi gotujemy około 3 minuty od momentu wypłynięcia. Ugotowane odcedzamy, porcjujemy na talerze. Polewamy roztopionym masłem i posypujemy cynamonowym cukrem. NADZIENIE: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojone skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowane smażymy około 5-10 minut., by delikatnie zmiękły. Słodzimy do smaku i dodajemy cynamon. Po dokładnym wymieszaniu odstawiamy do ostygnięcia DODATKOWO: Masło topimy. Cukier mieszamy z cynamonem. W ten sposób powstaje domowej roboty ”cynamonowy cukier”.
Pierogi z jabłkami
pokrojone jabłka delikatnie dusimy. Doprawiamy cukrem i cynamonem. Studzimy.
Pierogi z jabłkami
Mąkę łączymy z pozostałymi składnikami ciasta. Zagniatamy elastyczne ciasto.
Pierogi z jabłkami
Z ciasta wycinamy koła. na każdym układamy nadzienie.
Pierogi z jabłkami
Sklejone pierogi gotujemy w osolonej wodzie.