Sposób przygotowania:
Pierogi z jabłkami
Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy wgłębienie. Dodajemy żółtko , sól oraz olej. Zagniatamy ciasto dodając wodę. Cisto powinno być elastyczne . Tak przygotowane cienko wałkujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy koła. Na każdy krążek wykładamy przygotowane wcześniej jabłkowe nadzienie. Sklejamy pierożki. Gotowe gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Pierogi gotujemy około 3 minuty od momentu wypłynięcia. Ugotowane odcedzamy, porcjujemy na talerze. Polewamy roztopionym masłem i posypujemy cynamonowym cukrem. NADZIENIE: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojone skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowane smażymy około 5-10 minut., by delikatnie zmiękły. Słodzimy do smaku i dodajemy cynamon. Po dokładnym wymieszaniu odstawiamy do ostygnięcia DODATKOWO: Masło topimy. Cukier mieszamy z cynamonem. W ten sposób powstaje domowej roboty ”cynamonowy cukier”.