eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Dyniowe spagetti Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Czy spagetti musi być przygotowane z makaronu?Oczywiście że nie.

Dyniowe spagetti Eli

Składniki:

Dyniowe spagetti Eli

 

  • 1.5 kg dyni makaronowej
  • 80 dkg kiełbasy zwyczajnej
  • 2 cebule
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1.5 płaskiej łyżeczki imbiru w proszku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Dyniowe spagetti Eli
Dynię oczyścić z nasion i piec (razem ze skórką) 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.Dynię ostudzić i delikatnie podzielić na poszczególne włókna (włókna dyni wyglądają jak makaron spagetti).Kiełbasę obrać z błonek i pokroić w kostkę.Cebulę dość grubo posiekać.Do dużego rondla wrzucić kiełbasę (bez tłuszczu,bo wytopi się z kiełbasy),chwilę smażyć,dodać cebulę i dalej smażyć,aż cebula będzie miękka.Do kiełbasy z cebulą wlać śmietanę,dodać imbir,czosnek i gotować aż śmietana trochę zgęstnieje.Do sosu włożyć dynię,doprawić do smaku solą ,pieprzem,wymieszać i podgrzać.Smacznego!