Sposób przygotowania:
Dyniowy chlebek
Waga dyni jest podana już po jej obraniu i wydrążeniu środka. Miąższ dyni należy pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka, wlać wodę i od momentu zagotowania dusić 25-30 minut. Następnie po ostudzeniu, odlać do szklanki wodę, a dynię zblenderować na jednolite puree. W wodzie pozostałej z gotowania dyni dosypujemy szczyptę cukru i rozpuszczamy w niej drożdże (wody powinno być 100ml, jeśli jest mniej to należy dolać świeżej). Do rozpuszczonych w wodzie drożdży wsypujemy 2-3 łyżki mąki pszennej, mieszamy łyżką i odstawiamy na 10 minut. Do miski przekładamy dyniowe puree, wsypujemy pozostałą mąkę i wlewamy przygotowany zaczyn i wyrabiamy ciasto na chleb, pod koniec wsypujemy ziarna dyni. Zagniecione ciasto na chleb owijamy (w misce) folią spożywczą, zawijamy w koc i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto energicznie zagniatamy jeszcze 1 minutę i przekładamy do keksówki, smarujemy mlekiem i układamy ziarna dyni. Odstawiamy w ciepłe miejsce na tak długo aż ciasto pięknie wyrośnie (ok 1-2h). Piekarnik nagrzewamy do 180*, chlebek pieczemy 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika delikatnie zwilżyć skórkę wodą lub na chwilę owinąć go zwilżoną ściereczką. Chleb najlepiej studzić na ruszcie, by mógł ładnie odparować.
zbysiowa
misia5