Sposób przygotowania:
Jabłecznik z suszonymi morelami
1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną i drożdżami. Dodaję jajko, żółtka, cukier, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 25cm x35cm. Do drugiej porcji ciasta dodaję kakao i dokładnie zagniatam. Ciasto wkładam na godzinę do zamrażalnika.
2. Jabłka obieram, ścieram na tarce o dużych otworach. Owoce wykładam na ciasto na blaszce. Posypuję cynamonem oraz cukrem waniliowym. Morele kroję na mniejsze kawałki i wykładam na owoce na blaszce.
3. Na wierzch ciasta ścieram na tarce o dużych otworach ciemne ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Jabłka obieram, ścieram na tarce o dużych otworach. Owoce wykładam na ciasto na blaszce. Posypuję cynamonem oraz cukrem waniliowym. Morele kroję na mniejsze kawałki i wykładam na owoce na blaszce.
3. Na wierzch ciasta ścieram na tarce o dużych otworach ciemne ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
SylaUla