Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Jabłecznik z suszonymi morelami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jabłecznik z suszonymi morelami- ciasto szybkie i łatwe do przygotowania. To idealny deser do kawy lub herbaty.

Jabłecznik z suszonymi morelami

Składniki:

Jabłecznik z suszonymi morelami

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z suszonymi morelami
1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną i drożdżami. Dodaję jajko, żółtka, cukier, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 25cm x35cm. Do drugiej porcji ciasta dodaję kakao i dokładnie zagniatam. Ciasto wkładam na godzinę do zamrażalnika.

2. Jabłka obieram, ścieram na tarce o dużych otworach. Owoce wykładam na ciasto na blaszce. Posypuję cynamonem oraz cukrem waniliowym. Morele kroję na mniejsze kawałki i wykładam na owoce na blaszce.

3. Na wierzch ciasta ścieram na tarce o dużych otworach ciemne ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni. 



Tagi:

ciasto owoce