SUPERPRZEPIS

Dyniowy piernik

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Dyniowy piernik Więcej zdjęć (4)

Pachnące ciasto piernikowe, zrobiłam pierwszy raz i troszkę wzorowałam się na gazetce " Gotuj krok po kroku"

Składniki:

Dyniowy piernik

 

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka musu z dyni
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • wiśnie z nalewki około 3 łyżek
  • 2 łyżki posiekanych orzechów
  • dodatkowo:
  • lukier

Sposób przygotowania:

Dyniowy piernik
Jajka ubić z cukrem, następnie dodać mus z dyni i olej, całość dokładnie wymieszać. W osobnej misce wymieszać na sucho mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do pierników. Suche składniki delikatnie połączyć z płynnymi na koniec dodać wiśnie i orzeszki, ciasta nie należy zbyt długo mieszać. Przygotować długą foremkę po wysmarowaniu tłuszczem i wysypaniu tartą bułką napełnić ją ciastem. Piec około godz. w temp.170st. Po upieczeniu wystudzić, polać lukrem i ozdobić.
Dyniowy piernik
do ubitych jajek z cukrem dodać mus z dyni
Dyniowy piernik
pod koniec mieszania dodać wiśnie i orzechy
Dyniowy piernik
ciasto wylać do długiej foremki i upiec