DorotaZ

DorotaZ

Starszy Kucharz
[Przepisów: 10]

Dyniowy sernik

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sernik na kruchym spodzie z dodatkiem puree z dyni to pomysł na pyszny, wilgotny sernik z nutą pomarańczy.

Dyniowy sernik

Składniki:

Dyniowy sernik

Kruche ciasto

Masa serowa

  • 350 g pure z dyni
  • 1 1/4 kg twarogu
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 200 g cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 jajka

Sposób przygotowania:

Dyniowy sernik

Kruche ciasto

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, jajka i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem i ciastem wylepić dno.

Puree z dyni

Dynię umyć, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut ( wbity widelec ma wychodzić z łatwością). Ostudzić i rozdrobnić blenderem na gładką masę,

Masa serowa

Twaróg ( najlepiej zmielony) rozmiksować mikserem z puree z dyni, dodać skórkę z pomarańczy, cukier, budyń i jajka im ponownie zmiksować na jednolitą masę. Wyłożyć na blaszkę z kruchym ciastem. piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez godzinę.