Dziczyzna w jarzynach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mięso umyć, pokroić w paski, posypać solą, pieprzem, cząbrem, skropić sokiem z

Dziczyzna w jarzynach

Składniki:

Dziczyzna w jarzynach

 

  • 50 dag mięsa dzika
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 15 dag pieczarek
  • cebula
  • cząber
  • sok z cytryny
  • łyżka sosu sojowego
  • szklanka gęstej kwaśnej śmietany
  • łyżeczka mąki
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Dziczyzna w jarzynach
Mięso umyć, pokroić w paski, posypać solą, pieprzem, cząbrem, skropić sokiem z cytryny i sosem sojowym, wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Jarzyny, cebulę, pieczarki obrać i umyć, pokroić na paseczki i przesmażyć na maśle. Dodać sól, pieprz i szczyptę cukru, skropić sokiem z cytryny i wodą, chwilę dusić. Na patelni rozgrzać tłuszcz i usmażyć na nim mięso. Następnie dusić około pół godziny, od czasu do czasu podlewając wodą. Dodać jarzyny i grzyby, dokładnie wymieszać i dusić razem jeszcze 15-20 minut. Pod koniec duszenia wlać śmietanę wymieszaną z mąką. Danie można podawać z młodymi ziemniakami i surówka sezonową lub kaszą jęczmienną i gotowanym kalafiorem.

Tagi:

mięso sosy