blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Dziczyzna z grzybami i knedlami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny przepis naprawde polecam!!!

Dziczyzna z grzybami i knedlami

Składniki:

Dziczyzna z grzybami i knedlami

 

  • 700 g sarniny lub wołowiny
  • 10 g suszonych prawdziwków
  • 2 łyżki smalcu
  • sól
  • grubo zmielony pieprz
  • 4 słodkie cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szklanka madery
  • 2 szklanki bulionu
  • 150 g pieczarek
  • 150 g boczniaków lub innych świeżych grzybów
  • 100 g ciasta na knedle w proszku
  • 2 garście prażonych orzechów laskowych
  • pęczek tymianku 2 ogórki
  • 2 łyżki ciemnej zasmażki
  • 2-3 łyżki sosu cumberland

 

Sposób przygotowania:

Dziczyzna z grzybami i knedlami
Suszone prawdziwki umyć, zalać szklanką wody, odstawić na 3 godz. Mięso umyć,pokroićwdość dużą kostkę, zrumienić na smalcu, oprószyć solą i pieprzem. Cebule obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa, podsmażyć. Koncentrat pomidorowy, maderę, bulion i prawdziwki wraz z wodą, w której się moczyły, dodać do mięsa. Gotować 60 min na małym ogniu. Świeże grzyby umyć, pokroić, dodać do mięsa, gotowaćjeszcze 15 min. Tymianek umyć, posiekać. Ciasto na knedle rozprowadzić szklanką wody, dodać posiekane orzechy i połowę tymianku. Zagnieść, uformować okrągłe kluski. Knedle ugotować w posolonej wodzie w osobnym garnku. Ogórki obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Potrawę przyprawić sosem cumberland, solą i pieprzem. Dodać zasmażkę, zagotować Knedle i pozostały tymianek dodać do potrawy tuż przed podaniem.