Sposób przygotowania:
Dziczyzna z serem
Dziczyznę (ja użyłam polędwicę z dzika) kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy około 5-6 łyżek octu winnego, 1/5 szklanki oleju, rozgnieciony jałowiec, rozmaryn, tymianek i chili, dokładnie mieszamy. Marynujemy mięso co najmniej 24 godziny. Następnie mięso odsączamy z nadmiaru marynaty i smażymy w żeliwnym rondlu bez dodatatkowego tłuszczu. Gdy mięso się ładnie przyrumieni, podlewamy wodą i dusimy na średnim ogniu. Do niemal miękkiego mięsa dodajemy obraną i pokrojoną w pióra cebulę i dalej dusimy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy mięso będzie mięciutkie, dodajemy starty na grubych oczkach ser żółty (w ilości wg upodobań) i mieszamy aż lekko się rozpuści. Podajemy do jedzenia od razu po przygotowaniu.