kaja__1991

kaja__1991

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 235]

dzidziuś

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 1

zabawna nazwa ale placuszek pyszny

dzidziuś

Składniki:

dzidziuś

 

  • ciasto:
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka kisieli o jednakowym smaku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • krem:
  • 1/2 litra mleka
  • szklanka cukru
  • kostka plamy
  • 4 łyżki kaszki manny
  • 2 łyżki kakao
  • aromat migdałowy
  • polewa:
  • ćwierć kostki palmy
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki wody

 

Sposób przygotowania:

dzidziuś
ciasto:
jaja z cukrem ubi na parze, do masy dosypać porcjami kisiel, pod koniec ubijania dodać proszek . ciasto wlać do tortownicy i piec ok 20-30 minut w średnio gorącym piekarniku.

ugotować gęstą kaszkę na mleku odstawić z ognia, i dodać cukier. ucierać masło dodając po łyżce wystudzonej kaszki na koniec dodać kakao i aromat.
gdy masa będzie jednolita i puszysta przełożyć nią ostudzone i przekrojone w 3 krążki ciasto.
w rondelku zrobić polewę i zimną oblać ciasto.

Tagi:

ciasto