Doda

Doda

Szef Kuchni
[Przepisów: 97]

Dzikie kaczki z sosem z kaparów (Rosja)

         
ocena: 3/5 głosów: 5

Kaczki oprawić, oczyścić i wymyć. Naszpikować cienkimi paseczkami słoniny, lekko

Dzikie kaczki z sosem z kaparów (Rosja)

Składniki:

Dzikie kaczki z sosem z kaparów (Rosja)

 

  • 3 dzikie kaczki
  • 100 g masła
  • 100 g słoniny
  • sos:
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyzki korniszonów
  • 2 szkl tłustego rosołu

Sposób przygotowania:

Dzikie kaczki z sosem z kaparów (Rosja)
Kaczki oprawić, oczyścić i wymyć. Naszpikować cienkimi paseczkami słoniny, lekko posolić i upiec w piekarniku lub na rożnie polewając masłem. Następnie każdą podzielić na 4 części, ułożyć na półmisku i polać sosem: 2-3 łyżki masła spod pieczonych kaczek i mąkę rozprowadzić rosołem, zagotować i przecedzić. Dodać kapary, drobno siekane korniszony, wymieszać i raz zagotować.