Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Eggnog - świąteczny napój z alkoholem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Eggnog to słodki napój mleczny z alkoholem, lub bez, robiony w okresie świąt Bożego Narodzenia.

Eggnog - świąteczny napój z alkoholem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Eggnog - świąteczny napój z alkoholem

 

  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru do żółtka
  • 1 łyżka cukru do białka
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • szczypta gałki muszkatołowej (lub do smaku)
  • ½ szklanki śmietany
  • szklanki mleka
  • 1 kieliszek brandy (lub więcej do smaku)
  • szczypta cynamonu do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Eggnog - świąteczny napój z alkoholem
1.Jajko sparzyć, oddzielić żółtko od białka. Białko ubić na sztywno dodając 1 łyżkę cukru drobnego.

2. W osobnej misce żółtko rozbełtać trzepaczką przez ok. minutę, dodać 2 łyżki cukru, gałkę muszkatołową i wanilię cały czas mieszając, na końcu dodać śmietanę, mleko i alkohol. Wszystko powinno być dobrze wymieszane.

3. Teraz delikatnie wmieszać ręcznie wcześniej ubite białka - małe kawałki białka nie całkowicie rozprowadzone w drinku są ok. Drink podać w ładnych świątecznych szklankach lub kielichach posypany lekko cynamonem. Wesołych Świąt!

Robiąc większą ilość liczba składników na 6 porcji będzie taka:

- 6 jajek

- ĺ szkl. cukru do żółtek

- 6 łyżek cukru do białek

- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

- ok. ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

- 3 szklanki śmietany

- 2 szklanki mleka

- 6 kieliszków lub więcej do smaku brandy

- opcjonalnie cynamon do posypania

Uwaga - używanie surowych jajek do robienia potraw i drinków niesie możliwość zatrucia salmonellą. Ryzyko zwykle jest bardzo małe - stężenie bakterii musi być duże aby spowodować zachorowanie i jeśli już bakterie są obecne to z reguły są one na zewnętrznej stronie jajka - skorupce, trzeba więc zwracać uwagę czy skorupka nie ma pęknięć a sparzenie jajka wrzątkiem wyeliminuje zagrożenie dostania się salmonelli do przygotowywanego drinku. Dodanie alkoholu to dodatkowy stopień powodujący neutralizację wszelkich bakterii, które w efekcie stają się nieszkodliwe.
Eggnog - świąteczny napój z alkoholem
Etap 1 - białko ubić na sztywno z cukrem.
Eggnog - świąteczny napój z alkoholem
Etap 2 - żółtko rozbełtać z cukrem, wanilią i gałką muszkatołową.
Eggnog - świąteczny napój z alkoholem
Etap 3 - dodać mleko, śmietanę, alkohol i ubite białko.
Eggnog - świąteczny napój z alkoholem
Etap 4 - gotowy drink po wmieszaniu ubitego białka.

Tagi:

jajko jajka