Sposób przygotowania:
Egipska sałatka pomidorowa
Szalotkę i czosnek siekam jak najdrobniej, następnie przesypuje do miseczki, dodaję oliwę i po szczypcie soli oraz pieprzu. Odstawiam.
Pomidory umieszczam w misce, zalewam wrzątkiem, tak żeby całkowicie je przykrył. Pozostawiam na 5 minut, następnie przekładam na sito i wstawiam pod bieżącą, zimną wodę. Za pomocą ostrego noża zdejmuję skórkę i kroję pomidory na plastry.
Pokrojone pomidory układam w salaterce i polewam sosem, mieszając palcami.
Przed podaniem sałatkę skrapiam sokiem z cytryny, posypuję solą i mniej więcej łyżką świeżo posiekanej bazylii.
Sałatkę należy podawać w temperaturze pokojowej, a nie z lodówki, ponieważ nie będzie już taka smaczna.
Pomidory umieszczam w misce, zalewam wrzątkiem, tak żeby całkowicie je przykrył. Pozostawiam na 5 minut, następnie przekładam na sito i wstawiam pod bieżącą, zimną wodę. Za pomocą ostrego noża zdejmuję skórkę i kroję pomidory na plastry.
Pokrojone pomidory układam w salaterce i polewam sosem, mieszając palcami.
Przed podaniem sałatkę skrapiam sokiem z cytryny, posypuję solą i mniej więcej łyżką świeżo posiekanej bazylii.
Sałatkę należy podawać w temperaturze pokojowej, a nie z lodówki, ponieważ nie będzie już taka smaczna.