mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Egipska sałatka pomidorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczna, lekka sałatka bazująca na pomidorach, pochodząca z kuchni egipskiej

Egipska sałatka pomidorowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Egipska sałatka pomidorowa

 

Sposób przygotowania:

Egipska sałatka pomidorowa
Szalotkę i czosnek siekam jak najdrobniej, następnie przesypuje do miseczki, dodaję oliwę i po szczypcie soli oraz pieprzu. Odstawiam.
Pomidory umieszczam w misce, zalewam wrzątkiem, tak żeby całkowicie je przykrył. Pozostawiam na 5 minut, następnie przekładam na sito i wstawiam pod bieżącą, zimną wodę. Za pomocą ostrego noża zdejmuję skórkę i kroję pomidory na plastry.
Pokrojone pomidory układam w salaterce i polewam sosem, mieszając palcami.
Przed podaniem sałatkę skrapiam sokiem z cytryny, posypuję solą i mniej więcej łyżką świeżo posiekanej bazylii.
Sałatkę należy podawać w temperaturze pokojowej, a nie z lodówki, ponieważ nie będzie już taka smaczna.
Egipska sałatka pomidorowa
Pomidory zalewam wrzątkiem, polewam następnie zimną wodą, obieram ze skórki
Egipska sałatka pomidorowa
Szalotkę i czosnek siekam, mieszam z oliwą i przyprawami
Egipska sałatka pomidorowa
Obrane pomidory kroję w plastry i układam w naczyniu

Tagi:

pomidory