Sposób przygotowania:
Egzotyczna panna cotta z herbacianą galaretką
Owoce umyć, osuszyć i obrać. Pokroić na kilka mniejszych kawałków. Wrzucić do blednera, zmiksować na gładką puplę. Do garnka wlać mleko, śmietanę i dodać cukier, oraz startą skórkę z cytryny. Postawić na ogień i podgrzewać aż cukier się rozpuści. Gdy płyn będzie już mocno ciepły ale jeszcze nie zacznie wrzeć zdjąć garnek z ognia. Po łyżce dodawać pulpę owocową i mieszać dokładnie. Ponownie postawić na ogień i powoli doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku, dobrze wymieszać. Powoli wlewać żelatynę do mleczno-owocowej mieszanki. Ostudzić. Następnie rozlać ją do 4 kieliszków. Odłożyć do lodówki do zastygnięcia. Galaretka: Do miseczki wlać 400 ml wrzątku, wrzucić herbatę i zaparzyć. Następnie wyjąć torebki i osłodzić herbatę. Dodać sok z cytryny i żelatynę. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Ostudzić. Delikatnie rozlać do czarek z panna cottą. Ponownie wstawić do lodówki aby deser zastygł. Smacznego!
marietta