juliet

juliet

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Egzotyczna potrawka z kurczaka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Aromatyczne danie o orientalnym smaku, zadowoli każde podniebienie!

Egzotyczna potrawka z kurczaka

Składniki:

Egzotyczna potrawka z kurczaka

 

  • 200 g piersi z kurczaka
  • jabłko
  • cebula
  • czosnek 2-3 ząbki
  • szczypiorek
  • pieczarki 5-6 dużych
  • olej/oliwa
  • przyprawy: curry, papryka czerwona, sól, pieprz, chilli , imbir, tabasco
  • mąka razowa (do podsypania)
  • ryż brązowy

 

Sposób przygotowania:

Egzotyczna potrawka z kurczaka
Piers z kurczaka kroimy w kostkę. Cebule pokrojoną w piórka podsmażamy na złoto, dodajemy pieczarki w plastrach oraz jabłko pokrojone w kosteczkę. Całość doprawiamy na patelni curry i przekładamy do garnka. Na patelni smażymy przyprawionego wg uznania kurczaka, przysypanego mąką. Gdy mięso się usmaży podlewamy wodą. Wytworzy się nam sos, który podprawiamy pozostałymi przyprawami. Łączymy kurczaka z warzywami , wciskamy czosnek i dusimy. Danie powinno być dość pikantne. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek. Podajemy z brązowym ryżem i dobrą surówką.