Sposób przygotowania:
Egzotyczna szynka z ananasem
Sos sojowy, olej oraz przyprawy - curry, pieprz cayenne, sól i pieprz wymieszać w misce. Obtoczyć w niej mięso, odstawić w chłodne miejsce na ok. dobę. Włożyć do posmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem ok. 90-100 min. w piekarniku nagrzanym do 170C.
Upieczone mięso wyjąć z naczynia, odlać powstały sok, posmarować syropem trzcinowym lub miodem.
Plastry ananasa przekroić na dwa cieńsze plastry, ułożyć na mięsie, umocnić je goździkami wbijając je w ananasa i mięso. Jeszcze raz wstawić do piekarnika, wlać sok z ananasa, piec jeszcze ok. 20-25 minut, teraz bez przykrycia.
Upieczone mięso wyjąć z naczynia, odlać powstały sok, posmarować syropem trzcinowym lub miodem.
Plastry ananasa przekroić na dwa cieńsze plastry, ułożyć na mięsie, umocnić je goździkami wbijając je w ananasa i mięso. Jeszcze raz wstawić do piekarnika, wlać sok z ananasa, piec jeszcze ok. 20-25 minut, teraz bez przykrycia.
SylaUla