dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 286]

Egzotyczna szynka z ananasem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pieczona szynka oblana słodką glazurą i obłożona ananasem który został do niej "przybity" aromatycznymi goździkami.

Egzotyczna szynka z ananasem

Składniki:

Egzotyczna szynka z ananasem

słodka glazura:

  • 3 łyżki syropu trzcinowego lub miodu
  • ananasy w plastrach z puszki
  • goździki
  • 1/3 szklanki soku ananasowego z puszki

mięso

  • ok. 900 g mięsa z szynki (tzw. kulki)
  • marynata:
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczka curry
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne

Sposób przygotowania:

Egzotyczna szynka z ananasem
Sos sojowy, olej oraz przyprawy - curry, pieprz cayenne, sól i pieprz wymieszać w misce. Obtoczyć w niej mięso, odstawić w chłodne miejsce na ok. dobę. Włożyć do posmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem ok. 90-100 min. w piekarniku nagrzanym do 170C.

Upieczone mięso wyjąć z naczynia, odlać powstały sok, posmarować syropem trzcinowym lub miodem.

Plastry ananasa przekroić na dwa cieńsze plastry, ułożyć na mięsie, umocnić je goździkami wbijając je w ananasa i mięso. Jeszcze raz wstawić do piekarnika, wlać sok z ananasa, piec jeszcze ok. 20-25 minut, teraz bez przykrycia.