zzeszytubabci

zzeszytubabci

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Egzotyczne racuchy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Naprawdę ciekawe połączenie składników, które świetnie smakuje

Egzotyczne racuchy

Składniki:

Egzotyczne racuchy

 

  • 500 gram mąki
  • pół kostki drożdży
  • 350 ml ciepłego mleka
  • jajko
  • szczypta soli
  • puszka kukurydzy
  • duża pierś z kurczaka
  • duży ogórek
  • puszka ananasa
  • słoiczek selera konserwowego
  • olej do smażenia
  • ketchup lub majonez

Sposób przygotowania:

Egzotyczne racuchy
Mąke wymieszać ze solą. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Przelać do mąki, wbić jajko i wymieszać wszystko mikserem na gładką masę. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

Pierś z kurczaka ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i pokroić w kosteczkę. Kukuryzę, ananasa i seler odcedzić. Ananasa i seler również cienko posiekać. Ogórka obrać ze skórki, wydrążyć miąsz i pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki dosypać do ciasta na racuchy, które odstało już godzinę. Wszystko dokładnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać dużo oleju, tak aby racuchy mogły pływać. Opiekać z obu stron. Upieczone ułożyć na papier, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu. Polać ketchupem lub majonezem. Wyśmienicie smkaują ciepłe jak i na zimno.