Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

eklerki z polewą czekoladową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotować ciasto. Piec. Przekroić na pół. Dawać masę. Polać polewą.

eklerki z polewą czekoladową Więcej zdjęć (2)

Składniki:

eklerki z polewą czekoladową

 

  • Ciasto:
  • 3 jaja
  • 120 dag mąki pszennej
  • 110 g margaryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 225 ml wody
  • Krem:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 400 ml mleka
  • 35 g cukru
  • 10 dag masła
  • Dekoracja:
  • 10 dag kakao
  • 4 łyżki wody

Sposób przygotowania:

eklerki z polewą czekoladową
Zagotować wodę z margaryną. Wsypać mąkę. Mieszać do jednolitej konsystencji. Wystudzić. Wbić jaja, dodać proszek. Miksować przez 5 minut. Ciasto wyciskać na blaszkę. Piec 30 minut w 200 stopniach. Do szklanki odlać troszkę mleka. Wsypać budyń. Resztę zagotować z cukrem. Do wrzącego mleka wlać rozpuszczony budyń. Chwile gotować. Ostudzić. Połączyć z masłem. Upieczone ciastka pokroić na pół. Wkładać masę. Polewać kakaem rozpuszczonym z wodą.
eklerki z polewą czekoladową
Etap 1

Tagi:

ciasto