dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Szarlotka z prażonymi jabłkami o smaku cytrynowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jesienią dom musi pachnieć szarlotką. Ta jest troszkę inna, bo bez cynamonu ale za to z cudownym smakiem i zapachem cytryny. Takie ciasto mogłabym jeść codziennie :)

Szarlotka z prażonymi jabłkami o smaku cytrynowym

Składniki:

Szarlotka z prażonymi jabłkami o smaku cytrynowym

ciasto

jabłka

  • 1 kg obranych ze skórki i gniazd nasiennych jabłek
  • 5 płaskich łyżek cukru
  • sok z połówki cytryny

Sposób przygotowania:

Szarlotka z prażonymi jabłkami o smaku cytrynowym
Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, cukier, całe jajko i proszek do pieczenia. Zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na cztery równe części, dwie z nich włożyć na spód tortownicy o średnicy 26 cm, jedną część wyłożyć na brzegi. Na spód ciasta równomiernie rozsypać bułkę tartą. Pozostałą jedną część ciasta włożyć do zamrażarki do późniejszego starcia na wierzch.

Jabłka pokroić w kostkę, dosypać cukier, wlać sok z cytryny, poddusić pod przykryciem. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. 

Na surowy spód ciasta wysypany bułką tartą wyłożyć jabłka, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 60 minut.

Upieczone ciasto można posypać po wierzchu cukrem pudrem.