jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Ekspresowa zapiekanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne zapiekanki to specjalność Gordona Ramsaya. Od niego nadczerpałam inspirację. Zapiekanka jest jednocześnie pyszną przystawką.

Ekspresowa zapiekanka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ekspresowa zapiekanka

 

  • Składniki:
  • Duża paczka (150g) chipsów o ulubionym smaku ( u mnie kebab z cebulą),
  • 0,5 puszki czerwonej fasoli konserwowej,
  • 0,5 puszki kukurydzy konserwowej,
  • 1 czerwona papryka,
  • Około 7 dużych plasterków ulubionej wędliny (około 100g), może być boczek,
  • 150-200g żółtego sera,
  • Natka pietruszki do dekoracji,
  • Ketchup do podania,
  • Łyżka masła do wysmarowania naczynia

 

Sposób przygotowania:

Ekspresowa zapiekanka
Warzywa z puszki (fasole oraz kukurydzę)odsączamy. Wędlinę kroimy w pasty, a paprykę kroimy w kostkę. Około 1/3 startego sera odkładamy na posypanie wierzchu. Pozostałą cześć dajemy do środka.Dno wysmarowane go naczynia wykładamy warstwą chipsów. Zużywamy do tego celu około 1/3 paczki. Chipsy posypujemy serem.W dalszej kolejności naprzemiennie wykładamy pozostałe składniki. Co jakiś czas posypujemy je serem, by składniki w trakcie pieczenia spoiły się ze sobą. Gotową zapiekankę pieczmy około 15-20 minut. Ser w środku powinien się rozpuścić. Na koniec zapiekania posypujemy wierzch serem. Gdy ten się rozpuści danie gotowe. Posypujemy je natka pietruszki i podajemy. Najlepiej smakuje z ketchupem.
Ekspresowa zapiekanka
Na dno naczynia wykładamy warstwę chipsów
Ekspresowa zapiekanka
Wędlinę kroimy w paski. Mieszamy z pozostałymi składnikami nadzienia
Ekspresowa zapiekanka
Wymieszane pozostałe składniki wykładamy na warstwę chipsów