cmon

cmon

Kucharz
[Przepisów: 7]

Ekspresowe filety cielęce

         
ocena: 5/5 głosów: 852

Filety umyć, osaczyć i rozbić tłuczkiem do mięsa. Posolić, obtoczyć w jajku i w tartej

Ekspresowe filety cielęce

Składniki:

Ekspresowe filety cielęce

 

  • 80 dag filetów cielęcych
  • ząbek czosnku
  • mała cebula
  • nać pietruszki
  • bułka tarta
  • pół szklanki oliwy
  • 2 jajka
  • kieliszek białego wina wytrawnego
  • sól

Sposób przygotowania:

Ekspresowe filety cielęce
Filety umyć, osaczyć i rozbić tłuczkiem do mięsa. Posolić, obtoczyć w jajku i w tartej bułce. Obsmażyć na gorącej oliwie (około 1/2 przygotowanej porcji). Gdy nabiorą złotawego koloru, przełożyć do garnka. Posiekać cebulę i poddusić ją w reszcie oliwy razem z czosnkiem i natką pietruszki. Wszystko dodać do garnka, w którym ułożono filety, dolać wino i postawić na wolnym ogniu. Gdy sos wyparuje, dolać dużą łyżkę rosołu lub letniej wody i jeszcze dusić na małym ogniu pod przykryciem przez kolejne 12-15 minut, aż mięso zmięknie.