kasia_0419

kasia_0419

Starszy Kucharz
[Przepisów: 51]

ekspresowy bigos

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

do ziemniaków, do ryżu czy makaronu...na zimno czy na ciepło... w zime czy lato...:)

ekspresowy bigos

Składniki:

ekspresowy bigos

 

  • 300g schabu bez kosci
  • 1 duża cebula
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 200g wędliny( polecam krakowską)
  • 2 lyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki maki pszennej
  • olej do smażenia lub oliwa
  • sól, pieprz
  • 1łyżeczka mielonej papryki( ja daje pól slodkiej, pól pikantnej)

Sposób przygotowania:

ekspresowy bigos
1. Pieczarki obrać, (tylko górna część) ogonek do kosza. pokroic w cienkie plastry a nasepnie podsmażyc na głebokiej patelni na rozgrzanym oleju. 2. Papryke umyc,wyciać gniazdo nasienne, spażyć we wrzącej wodzie, obrac ze skórki i pokroić w pask, dodać do pieczarek.cebulke posiekac w kostke i zeszklic na oleju mieso rozbic, pokroic w koste razem z wedlna, a nastepnie podsmazyc z cebulą. gotowe mieso połączyc z pieczarkami i papryka, dodac koncentrat pomidorowy, mielona papryke i podlac woda. ja daje szklanke wody gdyz robi sie wtedy pyszny sos. dusić przez 5-10 minut. mąke rozmieszac z pol szklanki wody, dodac do bigosu i mieszac. doprawic solą i piepszem.. Smacznego:)