Sposób przygotowania:
Enchilada z szarpanym kurczakiem
1. Pierś z kurczaka obtaczamy w marynacie sporządzonej z oliwy, sproszkowanego chili, kminku, soli i papryki wędzonej.
2. Czerwone papryki oczyszczamy i kroimy w bardzo cienkie paseczki.
3. Kurczaka razem z marynata przekładamy do naczynia żaroodpornego mieszamy z paskami papryki i pieczemy w piekarniku - temp. 190 stopni - pod przykryciem około 30-40 minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
4. W tym czasie robimy sos: na rozgrzany olej wrzucamy posiekana cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy posiekany czosnek i po chwili zalewamy całość sokiem pomidorowym, dodajemy pastę chili, sól i oregano, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 10 minut.
5. Do sosu dodajemy odsączona fasolkę i sok z limonki.
6. Upieczoną pierś rozszarpujemy dwoma widelcami na włókna i wrzucamy do miski. Dodajemy upieczone z piersią paski papryki (bez sosu powstałego podczas pieczenia), dodajemy 60 gram startego sera, 1/3 sosu pomidorowego i mieszamy.
7. Na dno wysmarowanej olejem blaszki do pieczenia wlewamy 5 łyżek sosu pomidorowego i rozsmarowujemy.
8. Na każda tortillę układamy farsz z kurczaka i placek zawijamy. Układamy placki jeden obok drugiego na blaszce, zalewamy reszta sosu pomidorowego i posypujemy resztą startego żółtego sera.
9. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 25-30 minut.
2. Czerwone papryki oczyszczamy i kroimy w bardzo cienkie paseczki.
3. Kurczaka razem z marynata przekładamy do naczynia żaroodpornego mieszamy z paskami papryki i pieczemy w piekarniku - temp. 190 stopni - pod przykryciem około 30-40 minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
4. W tym czasie robimy sos: na rozgrzany olej wrzucamy posiekana cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy posiekany czosnek i po chwili zalewamy całość sokiem pomidorowym, dodajemy pastę chili, sól i oregano, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 10 minut.
5. Do sosu dodajemy odsączona fasolkę i sok z limonki.
6. Upieczoną pierś rozszarpujemy dwoma widelcami na włókna i wrzucamy do miski. Dodajemy upieczone z piersią paski papryki (bez sosu powstałego podczas pieczenia), dodajemy 60 gram startego sera, 1/3 sosu pomidorowego i mieszamy.
7. Na dno wysmarowanej olejem blaszki do pieczenia wlewamy 5 łyżek sosu pomidorowego i rozsmarowujemy.
8. Na każda tortillę układamy farsz z kurczaka i placek zawijamy. Układamy placki jeden obok drugiego na blaszce, zalewamy reszta sosu pomidorowego i posypujemy resztą startego żółtego sera.
9. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 25-30 minut.
gosiapiotrek23
haniakson
Dziękuję bardzo :*
Wczoraj miałam na obiad, a dziś mój mąż zabrał do pracy (niestety musi pracować) - właśnie wysłał mi wiadomość, że na zimno też jest pyszna!