mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Esencjonalna pudliszkowa z ciecierzycą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo aromatyczna, esencjonalna, kremowa zupa pomidorowa podana z cieciorką, śmietaną i natką pietruszki. Wspaniale rozgrzewa:)

Esencjonalna pudliszkowa z ciecierzycą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Esencjonalna pudliszkowa z ciecierzycą

 

  • 1,5 szklanki rosołu
  • 1,5 szklanki soku pomidorowego Pudliszki
  • 3 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 1 duża marchewka
  • niewielki kawałek selera
  • 2 niewielkie cebulki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • sól
  • pieprz
  • cukier

 

Sposób przygotowania:

Esencjonalna pudliszkowa z ciecierzycą
Cebulę obieram, kroję w małą kostkę i podsmażam na oleju, pod koniec smażenia dodaję do niej drobno posiekany czosnek i jeszcze chwilę podgrzewam. Marchew i selera myję, obieram, płuczę i ścieram na tarce na dużych oczkach, dodaję do podsmażonej cebulki z czosnkiem, zalewam gorącym rosołem i całość gotuję pod przykryciem ok. 20 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie wlewam do garnka sok pomidorowy i dodaję koncentrat Pudliszki, mieszam i gotuję jeszcze 5 minut. Zupę przecedzam przez sito, warzywa miksuję blenderem i dodaję z powrotem do garnka z zupą. Na koniec doprawiam całość do smaku solą, pieprzem, cukrem (jeśli zupa jest zbyt kwaśna). Ciecierzycę osączam z zalewy. Do miseczek nalewam gorącą zupę. Podaję z ciecierzycą, kleksem śmietany i natką pietruszki.
Esencjonalna pudliszkowa z ciecierzycą
Marchew i seler po ubraniu ścieram na tarce na dużych oczkach
Esencjonalna pudliszkowa z ciecierzycą
Starte warzywa w garnku zalewam gorącym rosołem i gotuję 20 minut
Esencjonalna pudliszkowa z ciecierzycą
Do miękkich warzyw wlewam sok pomidorowy i dodaję koncentrat Pudliszki
Esencjonalna pudliszkowa z ciecierzycą
Zupę odcedzam, a warzywa miksuję na kremową masę, dodaję z powrotem do zupy