Sposób przygotowania:
Esencjonalna pudliszkowa z ciecierzycą
Cebulę obieram, kroję w małą kostkę i podsmażam na oleju, pod koniec smażenia dodaję do niej drobno posiekany czosnek i jeszcze chwilę podgrzewam. Marchew i selera myję, obieram, płuczę i ścieram na tarce na dużych oczkach, dodaję do podsmażonej cebulki z czosnkiem, zalewam gorącym rosołem i całość gotuję pod przykryciem ok. 20 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie wlewam do garnka sok pomidorowy i dodaję koncentrat Pudliszki, mieszam i gotuję jeszcze 5 minut. Zupę przecedzam przez sito, warzywa miksuję blenderem i dodaję z powrotem do garnka z zupą. Na koniec doprawiam całość do smaku solą, pieprzem, cukrem (jeśli zupa jest zbyt kwaśna). Ciecierzycę osączam z zalewy. Do miseczek nalewam gorącą zupę. Podaję z ciecierzycą, kleksem śmietany i natką pietruszki.