Sposób przygotowania:
Esencjonalne Gazpacho
Zaczynamy od bulionu warzywnego. Dla leniwych: zagotowujemy 400ml wody i zalewamy wrzątkiem kostkę warzywną, następnie chłodzimy. Dla bardziej pracowitych: do garnka wlewamy ok. 600ml zimnej wody. Wkładamy 2 marchewki, 2 pietruszki, 1/4 selera, por oraz 1 cebulę i gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 1,5h. Po tym czasie bulion przelewamy przez sitko i studzimy. Do bulionu warzywnego dodajemy koncentrat i energicznie mieszamy. Ząbki czosnku i liście bazylii drobno kroimy, ucieramy w moździerzu wraz z solą morską i dodajemy do bulionu. Dolewamy oliwę i ocet winny. Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy. Oddzielnie w dużej misce łączymy: pomidory krojone, bardzo drobno pokrojoną paprykę chili, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę świeże pomidory oraz również pokrojone w kostkę cebulę i ogórek zielony. Całość zalewamy wcześniej przygotowanym aromatycznym bulionem z koncentratem, bazylią i czosnkiem i wszystko wspólnie dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem czosnkowym. Najlepiej serwować schłodzone. Wybornie smakuje z grillowaną bagietką.
marietta