pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Książka Kucharska: Pyszne chłodniki

Esencjonalne Gazpacho

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

hiszpański chłodnik najlepiej smakuje w upałach

Esencjonalne Gazpacho Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Esencjonalne Gazpacho

 

  • 2 puszki Pomidory krojone z puszki,
  • 120 g koncentrat pomidorowy,
  • 3 sztuki pomidory,
  • 3 czosnek ząbki,
  • 10 listków bazylia świeża,
  • 3 łyżki ocet winny,
  • 2 łyżki oliwa z oliwek,
  • 2 szczypty pieprz czosnkowy,
  • 1 sztuka chili papryka czerwona,
  • 1 cebula czerwona,
  • sól do smaku,
  • 1 ogórek zielony,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszka,
  • 1/4 seler,
  • 1 por - biała część,
  • 1 cebula,
  • 2 kostka rosołowa

 

Sposób przygotowania:

Esencjonalne Gazpacho
Zaczynamy od bulionu warzywnego. Dla leniwych: zagotowujemy 400ml wody i zalewamy wrzątkiem kostkę warzywną, następnie chłodzimy. Dla bardziej pracowitych: do garnka wlewamy ok. 600ml zimnej wody. Wkładamy 2 marchewki, 2 pietruszki, 1/4 selera, por oraz 1 cebulę i gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 1,5h. Po tym czasie bulion przelewamy przez sitko i studzimy. Do bulionu warzywnego dodajemy koncentrat i energicznie mieszamy. Ząbki czosnku i liście bazylii drobno kroimy, ucieramy w moździerzu wraz z solą morską i dodajemy do bulionu. Dolewamy oliwę i ocet winny. Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy. Oddzielnie w dużej misce łączymy: pomidory krojone, bardzo drobno pokrojoną paprykę chili, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę świeże pomidory oraz również pokrojone w kostkę cebulę i ogórek zielony. Całość zalewamy wcześniej przygotowanym aromatycznym bulionem z koncentratem, bazylią i czosnkiem i wszystko wspólnie dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem czosnkowym. Najlepiej serwować schłodzone. Wybornie smakuje z grillowaną bagietką.
Esencjonalne Gazpacho
Esencjonalne Gazpacho
Esencjonalne Gazpacho
Esencjonalne Gazpacho
Esencjonalne Gazpacho
Esencjonalne Gazpacho