Gazpacho to rodzaj chłodnika wywodzącego się z kuchni hiszpańskiej, a dokładnie z regionu Andaluzji. Niegdyś ta zimna zupa określana była mianem „posiłku dla ubogich robotników”, gdyż przygotowywano ją jedynie z wody, oliwy i rozmoczonego chleba. Obecnie hiszpańskie gazpacho jest pyszną zupą przyrządzaną na bazie pomidorów, niewymagającą gotowania. Nierzadko dodaje się do niej nietypowych składników, jak truskawki, melon lub wiśnie. Smacznym uzupełnieniem pomidorowego chłodnika są również kostki sera feta lub sera koziego. Zupę doprawia się sokiem z limonki, octem winnym, oliwą z oliwek i papryczką chili.

Polecane przepisy do kategorii Gazpacho

Znaleźliśmy 25 przepisów w kategorii Gazpacho

Gazpacho

Gazpacho

monika21stw monika21stw

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gazpacho po mojemu

Gazpacho po mojemu

Boo Boo
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gazpacho chłodnik

Gazpacho chłodnik

Mufinka1 Mufinka1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gazpacho

Gazpacho

kretka170 kretka170

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gazpacho

Gazpacho

www.chochla.com www.chochla.com
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gazpacho

Gazpacho

Babcia Halinka Babcia Halinka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: