cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Eskalopki drobiowe w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Eskalopki drobiowe to szybki sposób na smaczne danie mięsne.

Eskalopki drobiowe w sosie pieczarkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Eskalopki drobiowe w sosie pieczarkowym

 

  • 3-4 cienkie płaty mięsa z piersi indyka lub kurczaka
  • 250-300 g świeżych pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki sosu pomidorowego/got. z butelki/
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Eskalopki drobiowe w sosie pieczarkowym
Mięso umyć, osuszyć i lekko rozbić drewnianym tłuczkiem. Pieczarki obrać i drobno pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Mięso posypać solą, pieprzem,słodkapapryką i obtoczyć z obu stron w mące. Otrzepać nadmiar mąki i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Mięso smażyć z obu stron do lekkiego przyrumienienia się. Dodać cebulę pokrojoną w cienkie plastry i całość chwilę podsmażyć. Wlać wino i gotować do odparowania alkoholu. Do podsmażonego mięsa z cebulą dodać pieczarki . Dusić chwilę na niewielkim ogniu. Kiedy pieczarki są miękkie, a wytworzony płyn odparuje wlać bulion i sos pomidorowy , gotować jeszcze ok.10 min. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, posypać zieloną pietruszką. Eskalopki podawać z sezonową sałatką i dowolnymi dodatkami.
Eskalopki drobiowe w sosie pieczarkowym
Przyprawione i omączone mięso smażyć wraz z cebulą na gorącym tłuszczu.
Eskalopki drobiowe w sosie pieczarkowym
Wlać wino i podgotować a następnie dodać pieczarki.
Eskalopki drobiowe w sosie pieczarkowym
Pod koniec smażenia dodać bulion i sos pomidorowy
Eskalopki drobiowe w sosie pieczarkowym
Najlepszym dodatkiem do mięsa jest sałatka ze świeżych warzyw.