Sposób przygotowania:
Eskalopki drobiowe w sosie pieczarkowym
Mięso umyć, osuszyć i lekko rozbić drewnianym tłuczkiem. Pieczarki obrać i drobno pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Mięso posypać solą, pieprzem,słodkapapryką i obtoczyć z obu stron w mące. Otrzepać nadmiar mąki i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Mięso smażyć z obu stron do lekkiego przyrumienienia się. Dodać cebulę pokrojoną w cienkie plastry i całość chwilę podsmażyć. Wlać wino i gotować do odparowania alkoholu. Do podsmażonego mięsa z cebulą dodać pieczarki . Dusić chwilę na niewielkim ogniu. Kiedy pieczarki są miękkie, a wytworzony płyn odparuje wlać bulion i sos pomidorowy , gotować jeszcze ok.10 min. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, posypać zieloną pietruszką. Eskalopki podawać z sezonową sałatką i dowolnymi dodatkami.