dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Estragonowy indyk z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Sznycle z indyka z paseczkami warzyw i estragonem

Estragonowy indyk z warzywami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Estragonowy indyk z warzywami

 

  • 5 sznycli z piersi indyka
  • 1 marchew
  • ¼ selera
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka sklarowanego masła
  • 1 łyżka suszonego estragonu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Estragonowy indyk z warzywami
Warzywa oczyściłam i obrałam. Cebulę pokroiłam w pióra, a marchew i seler na cienkie paski (przy pomocy noża do obierania warzyw. Mięso umyłam, osuszyłam, posypałam solą i pieprzem i obsmażyłam delikatnie na oleju. Kawałki indyka zdjęłam z patelni, a na pozostały tłuszcz wrzuciłam cebulę. Gdy cebula się zeszkliła dodałam warzywa, po szczypcie soli i pieprzu oraz masło. Smażyłam, mieszając, aż warzywa lekko zmiękły. Następnie włożyłam z powrotem do rondla mięso i dodałam estragon. Podlałam całość ½ szklanki wody i dusiłam pod przykryciem przez 20 minut. Podałam z ziemniakami puree i sałatką z cukinii.
Estragonowy indyk z warzywami
Cebulę i warzywa usmażyłam z dodatkiem masła
Estragonowy indyk z warzywami
Podsmażone wstępnie mięso dodalam do warzyw i dusiłam razem z estragonem

Tagi:

indyk