Sposób przygotowania:
Falafele - arabski smakołyk
Ciecierzycę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na całą noc.
Następnego dnia odcedzamy i mielimy (ja użyłam blendera) z posiekaną cebulką, ząbkami czosnku i natką pietruszki. Masę na Falafele miksowałam kilka minut (musi być gładka i jednolita).
Dodajemy przyprawy: ziarna kolendry, kardamon, chilli, cynamon, sodę oczyszczoną, sól i pieprz.
Ponownie miksujemy. Masę odstawiamy w misce okrytej folią spożywczą do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie formujemy małe kuleczki a z nich płaskie kotleciki.
Smażymy w głębokim tłuszczu na rumiano z każdej strony.
Na zewnątrz falafele są chrupiące, w środku mięciutkie.
Następnego dnia odcedzamy i mielimy (ja użyłam blendera) z posiekaną cebulką, ząbkami czosnku i natką pietruszki. Masę na Falafele miksowałam kilka minut (musi być gładka i jednolita).
Dodajemy przyprawy: ziarna kolendry, kardamon, chilli, cynamon, sodę oczyszczoną, sól i pieprz.
Ponownie miksujemy. Masę odstawiamy w misce okrytej folią spożywczą do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie formujemy małe kuleczki a z nich płaskie kotleciki.
Smażymy w głębokim tłuszczu na rumiano z każdej strony.
Na zewnątrz falafele są chrupiące, w środku mięciutkie.