VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Falafele - arabski smakołyk

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Arabski, wegański przysmak w postaci pysznego falafela. Zakochałam się w tych kotlecikach z ciecierzycy.

Falafele - arabski smakołyk

Składniki:

Falafele - arabski smakołyk

 

  • 300 g ciecierzycy (suchej)
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 0,5 łyżeczki kardamonu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki chi lii
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Falafele - arabski smakołyk
Ciecierzycę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na całą noc.

Następnego dnia odcedzamy i mielimy (ja użyłam blendera) z posiekaną cebulką, ząbkami czosnku i natką pietruszki. Masę na Falafele miksowałam kilka minut (musi być gładka i jednolita).

Dodajemy przyprawy: ziarna kolendry, kardamon, chilli, cynamon, sodę oczyszczoną, sól i pieprz.

Ponownie miksujemy. Masę odstawiamy w misce okrytej folią spożywczą do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie formujemy małe kuleczki a z nich płaskie kotleciki.

Smażymy w głębokim tłuszczu na rumiano z każdej strony.

Na zewnątrz falafele są chrupiące, w środku mięciutkie.

Tagi:

ciecierzyca