RENATA P.

RENATA P.

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Fale dunaju

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ulubione ciasto moich koleżanek :)

Fale dunaju Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Fale dunaju

 

  • CIASTO:
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 jaj
  • śliwki z kompotu,świeże lub mrożone

 

 

  • POLEWA:
  • 1/2kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wrzącej wody

Sposób przygotowania:

Fale dunaju
Wykonanie ciasta: Margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku.Następnie dodajemy mąkę z proszkiem i na końcu ubitą pianę z białek.Ciasto podzielić na dwie części.Jedną wyłożyć na blachę,do drugiej dodać 2 łyżki kakao i 2 łyżki wody,po czym wymieszać i wyłożyć na jasną część ciasta.Na wierzchu dość gęsto ułożyć połówki śliwek(wypestkowane) i piec 40-60 min. Wykonanie kremu: Z mleka,cukru i mąki ugotować budyń.Ostudzony dodawać stopniowo do utartej margaryny. Gdy ciasto ostygnie nałożyć krem.Następnie polać polewą. Wykonanie polewy: Margarynę,cukier i kakao zagotować i dodać 2 łyżki wrzątku.Odstawić na bok i mieszać aż zacznie gęstnieć.
Fale dunaju
Gotowe ciasto :)

Tagi:

ciasto śliwki