Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Fale Dunaju

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto na każdą okazję. Idealne zarówno na niedzielę, jak i na imprezę.

Fale Dunaju Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Fale Dunaju

 

  • 25+ 25 dag margaryny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 szklanki +2 łyżki mleka 3,2%
  • 2 jabłka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • gotowa polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Fale Dunaju
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem( najlepiej użyć drobnego) na puszystą masę. Margarynę rozpuszczamy. Do masy jajecznej, którą ciągle ucieramy dodajemy mąkę, a następnie rozpuszczoną margarynę. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao oraz mleko. Do blaszki wykładamy jasne ciasto, a następne ciemne. Jabłka obieramy, kroimy na cząstki i układamy na cieście. Ciasto pieczemy przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Budyń gotujemy na mleku. Po wystudzeniu miksujemy go z margaryną. Możemy dodać także do masy cukier puder, jeśli lubimy słodszą masę. Masę wykładamy ma ciasto. Całość polewamy polewą czekoladową.
Fale Dunaju
ciasto na każdą okazję