Sposób przygotowania:
Fale Dunaju 10
Palmę przełożyć do miski. Dodać do niej cukier i cukier waniliowy. Palmę z cukrem utrzeć na puszystą masę. Do utartej masy dodawać po jednym żółtku (wcześniej należy oddzielić białka od żółtek) i cały czas ucierać. Do masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Białka jaj ubić na sztywną pianę. Dodać je do ciasta. Mieszać bardzo delikatnie, aż piana dokładnie połączy się z ciastem. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną wyłożyć do dużej natłuszczonej blaszki. Drugą część ciasta dokładnie wymieszać z kakao i mlekiem, wyłożyć na jasną część ciasta i wyrównać powierzchnię. Wiśnie dokładnie odsączyć z kompotu, ułożyć na wierzchu ciasta. Ciasto piec przez ok. godzinę w 180stopniach (sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasto ostudzić. Krem Karpatka przygotować na mleku zgodnie z przepisem na opakowaniu, wyłożyć na ciasto. Wierzch ciasta polać dowolną polewą czekoladową.