Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Fale Dunaju 10

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Błyskawiczna wersja tego popularnego ciasta.

Fale Dunaju 10 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fale Dunaju 10

 

  • 1 kostka palmy
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 30 g cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 60-70 dkg wiśni z kompotu
  • 2 opakowania kremu Karpatka w 5 minut
  • polewa czekoladowa - wg uznania
  • 800 ml mleka do kremu

Sposób przygotowania:

Fale Dunaju 10
Palmę przełożyć do miski. Dodać do niej cukier i cukier waniliowy. Palmę z cukrem utrzeć na puszystą masę. Do utartej masy dodawać po jednym żółtku (wcześniej należy oddzielić białka od żółtek) i cały czas ucierać. Do masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Białka jaj ubić na sztywną pianę. Dodać je do ciasta. Mieszać bardzo delikatnie, aż piana dokładnie połączy się z ciastem. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną wyłożyć do dużej natłuszczonej blaszki. Drugą część ciasta dokładnie wymieszać z kakao i mlekiem, wyłożyć na jasną część ciasta i wyrównać powierzchnię. Wiśnie dokładnie odsączyć z kompotu, ułożyć na wierzchu ciasta. Ciasto piec przez ok. godzinę w 180stopniach (sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasto ostudzić. Krem Karpatka przygotować na mleku zgodnie z przepisem na opakowaniu, wyłożyć na ciasto. Wierzch ciasta polać dowolną polewą czekoladową.
Fale Dunaju 10
Palma ucierana mikserem z cukrem i cukrem waniliowym.
Fale Dunaju 10
Mąka z proszkiem do pieczenia dodane do masy i wymieszane.
Fale Dunaju 10
Połowa ciasta wyłożona do dużej natłuszczonej blaszki.
Fale Dunaju 10
Odsączone z kompotu wiśnie ułożone na wierzchu ciasta.

Tagi:

jajko jajka