AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Fale Dunaju z czereśniami i kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Fale Dunaju można robić z różnymi owocami, z kremem lub bez kremu. Tym razem zrobiłam z czereśniami i kremem budyniowym.

Fale Dunaju z czereśniami i kremem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fale Dunaju z czereśniami i kremem

 

 

  • KREM BUDYNIOWY:
  • 4,5 szkl. mleka
  • 1 i 1/3 szkl. cukru pudru
  • 3 budynie waniliowe
  • 300 g masła.

 

  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 100 g czekolady deserowej
  • 5-6 łyżek mleka.

Sposób przygotowania:

Fale Dunaju z czereśniami i kremem
CIASTO: Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy stopniowo po jednym jajku i po 2-3 łyżki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. cały czas ucieramy. Ciasto dzielimy na dwie części - 2/3 ciasta wykładamy na blaszkę 25x35 cm posmarowaną tłuszczem i posypaną tarta bułką, wyrównujemy. Na jasnym cieście układamy umyte czereśnie. Do pozostałej 1/3 części ciasta dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Ciemną masę wykładamy na czereśnie i wyrównujemy. Wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 45-50 minut. KREM: Na mleku gotujemy budyń - według przepisu na opakowaniu, ale bez cukru !!! Ugotowany budyń studzimy, co jakiś czas mieszając, żeby nie utworzył się kożuch. Masło ucieramy z cukrem pudrem, powoli dodajemy wystudzony budyń, miksujemy. Krem wykładamy na wystudzone ciasto. Polewamy czekoladą roztopioną z 5-6 łyżkami mleka. Można posypać wiórkami kokosowymi lub siekanymi orzeszkami. SMACZNEGO :)
Fale Dunaju z czereśniami i kremem
Margarynę ucieramy, dodajemy mąkę na przemian z jajkami.
Fale Dunaju z czereśniami i kremem
2/3 jasnego ciasta wykładamy na blaszkę 25x35 cm.
Fale Dunaju z czereśniami i kremem
Na jasnym cieście układamy umyte czereśnie.
Fale Dunaju z czereśniami i kremem
Do 1/3 części ciasta dodajemy kakao, mieszamy i wykładamy na czereśnie.