luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Fale Dunaju z czereśniami z likieru

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto znane i lubiane przez wszystkich łasuchów. Pyszne połączenie ciasta babkowego z masą budyniową oraz czereśniami osączonymi z likieru.

Fale Dunaju z czereśniami z likieru

Składniki:

Fale Dunaju z czereśniami z likieru

Ciasto:

Masa:

Polewa:

Sposób przygotowania:

Fale Dunaju z czereśniami z likieru

Ciasto:

Fale Dunaju z czereśniami z likieru
na spód blaszki wykładam ciasto jasne wymieszane z mąką pszenną

Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po trosze cukier i po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i łączę z masą jajeczną. Na końcu dolewam olej i mleko. Ciasto dzielę na dwie równe części, do jednej dosypuję 2 łyżki mąki pszennej, a do drugiej zaś 2 łyżki kakao.
Blaszkę o wym. 24x38 cm wykładam papierem do pieczenia, na spód wykładam ciasto jasne

ETAP 2:

Fale Dunaju z czereśniami z likieru
na jsne ciasto delikatnie wykładam ciasto ciemne wymieszane z kakao

na ciasto jasne zaś, delikatnie wykładam ciasto ciemne.

ETAP 3:

Fale Dunaju z czereśniami z likieru
na ciasto ciemne układam czereśnie osączone z likieru

Czereśnie osączam z likieru i układam na wierzchu ciasta ciemnego. Piekarnik nagrzewam do 170°C i wstawiam ciasto na około 40 min do tzw suchego patyczka. Upieczone odstawiam by całkowicie stygło.

Masa

Fale Dunaju z czereśniami z likieru
Masę budyniową rozsmarowuję na zimnym cieście

Z mleka odlewam pół szklanki i mieszam w tym obie mąki oraz żółtka, resztę mleka podgrzewam aż zacznie wrzeć i wlewam przygotowany budyń. Mieszam, aż zgęstnieje i odstawiam by budyń wystygł.
Miękkie masło ucieram z cukrem, dodaję porcjami zimny budyń, ucieram na gładką masę i rozsmarowuję na cieście.

Polewa:

Fale Dunaju z czereśniami z likieru
Składniki polewy podgrzewam w rondelku i przestudzoną smaruję wierzch ciasta

Na polewę masło, cukier i kakao rozpuszczam w rondelku, dolewam tyle mleka by polewa nie była zbyt płynna i podgrzewam do połączenia się składników. Zestawiam, dodaję łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszam rózgą. Polewę schładzam i rozprowadzam na cieście.

ETAP 6:

Fale Dunaju z czereśniami z likieru
Pokrojone na kawałki ciasto układam na paterze oraz na talerzykach

Całość wstawiam do lodówki na min. 6 godzin, a następnie kroję na kawałki i układam na paterze.