Sposób przygotowania:
Fale Dunaju z czereśniami z likieruCiasto:
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po trosze cukier i po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i łączę z masą jajeczną. Na końcu dolewam olej i mleko. Ciasto dzielę na dwie równe części, do jednej dosypuję 2 łyżki mąki pszennej, a do drugiej zaś 2 łyżki kakao.
Blaszkę o wym. 24x38 cm wykładam papierem do pieczenia, na spód wykładam ciasto jasne
ETAP 2:
na ciasto jasne zaś, delikatnie wykładam ciasto ciemne.
ETAP 3:
Czereśnie osączam z likieru i układam na wierzchu ciasta ciemnego. Piekarnik nagrzewam do 170°C i wstawiam ciasto na około 40 min do tzw suchego patyczka. Upieczone odstawiam by całkowicie stygło.
Masa
Z mleka odlewam pół szklanki i mieszam w tym obie mąki oraz żółtka, resztę mleka podgrzewam aż zacznie wrzeć i wlewam przygotowany budyń. Mieszam, aż zgęstnieje i odstawiam by budyń wystygł.
Miękkie masło ucieram z cukrem, dodaję porcjami zimny budyń, ucieram na gładką masę i rozsmarowuję na cieście.
Polewa:
Na polewę masło, cukier i kakao rozpuszczam w rondelku, dolewam tyle mleka by polewa nie była zbyt płynna i podgrzewam do połączenia się składników. Zestawiam, dodaję łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszam rózgą. Polewę schładzam i rozprowadzam na cieście.
ETAP 6:
Całość wstawiam do lodówki na min. 6 godzin, a następnie kroję na kawałki i układam na paterze.