Sposób przygotowania:
Fale Dunaju z kremem i gruszkami
CIASTO : Margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, dokładnie mieszamy. Najlepiej jest dodawać raz jajko, raz 2-3 łyżki mąki na przemian i dobrze ucierać- wtedy ciasto się nie zważy. Pod koniec ucierania dodajemy aromat migdałowy- niezbyt dużo. Ciasto dzielimy na dwie części- do mniejszej części ciasta dodajemy kakao. Białe ciasto wylewamy na dno blachy ( posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką ), na ciasto kładziemy pokrojone w grubsze plasterki gruszki, a na gruszki ciemne ciasto. Pieczemy ok. 45 min. Zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie szykujemy krem. KREM : Na mleku gotujemy budyń i studzimy, co jakiś czas mieszając, żeby nie utworzył się kożuch. Ucieramy masło z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy ostudzony budyń, a na koniec kilka kropli aromatu migdałowego. Gotowy krem wykładamy na wystudzone ciasto i polewamy polewą czekoladową z czekolady gorzkiej roztopionej z mlekiem. SMACZNEGO :)
eluchap
Czesiu
ewgem
kołczu
anemon
Natala1210
Netka
Monika69
ewgem