Sposób przygotowania:
„Fale Dunaju” z jabłkami
Ciasto: miękką margarynę, jajka, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto podzielić na 2 równe części. Co jednej z nich dodać mleko i kakao, do drugiej nie dodawać nic.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, wlać jasne ciasto, a na jasne ciasto wylać ciemne ciasto.
Jabłka obrać, pokroić w plasterki, powkładać rzędami w surowe ciasto. Piekarnik rozgrzać do 170°C
Ciasto wstawić do piekarnika, piec 30-40 minut.
Masa budyniowa: na mleku z dodatkiem cukru ugotować budyń. Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce ostudzony budyń, ubić mikserem na gładką masę.
Po upieczeniu wystudzone ciasto polać masą budyniową.
Ciasto udekorować według uznania, wstawić do lodówki.
Ciasto podzielić na 2 równe części. Co jednej z nich dodać mleko i kakao, do drugiej nie dodawać nic.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, wlać jasne ciasto, a na jasne ciasto wylać ciemne ciasto.
Jabłka obrać, pokroić w plasterki, powkładać rzędami w surowe ciasto. Piekarnik rozgrzać do 170°C
Ciasto wstawić do piekarnika, piec 30-40 minut.
Masa budyniowa: na mleku z dodatkiem cukru ugotować budyń. Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce ostudzony budyń, ubić mikserem na gładką masę.
Po upieczeniu wystudzone ciasto polać masą budyniową.
Ciasto udekorować według uznania, wstawić do lodówki.