Sposób przygotowania:
Far Breton wg Polpal
Połączyć w blenderze mleko, jajka, cukier, masło, sól, rum (u mnie brandy) i zmiksować ok. 1 minuty. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i zmiksować do połączenia. Wstawić do lodówki na 1 godzinę lub dłużej.Suszone śliwki przełożyć do małego garnka i zalać wodą, gotować na małym ogniu aż śliwki zmiękną i woda prawie całkiem wyparuje, ok. 10 minut. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.Piekarnik nagrzać do 190℃, wyłożyć papier na dno i posmarować papier i boki masłem, obsypać lekko mąką. Tak przygotowaną formę postawić na wysuniętym ruszcie piekarnika, ciasto zmiksować 5 sekund i wlać do formy, śliwki rozłożyć równomiernie w cieście. Piec 10 minut, obniżyć temperaturę do 176 - 180℃ i upiec na złoty kolor, u mnie zajęło to 95 minut. Można też piec w wyższej temperaturze 230℃ 10 min. i następnie obniżyć do 200℃ ale nie wiem ile czasu to zajmie. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Objechać nożem po wewnętrznej stronie formy, żeby ciasto łatwiej wyszło, wyjąć z formy, ściągnąć papier i posypać cukrem pudrem do woli.